Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy naszych czytelników!

Alicja Kucharska
pixabay
Zasmakuj w naszym tygodniku. Wypróbuj przepisy czytelników!

Okres karnawałowy w toku. Przyjęcia, domówki, kinderbale. Co w tym czasie gotują nasi czytelnicy? Z nadesłanych propozycji wybraliśmy te, które nie sprawią żadnego problemu nawet osobie, która nie jest mistrzem kulinarnych wyzwań.
Jajka faszerowane, burgery karnawałowe, ekspresowa sałatka makaronowa, krakersy w różnych odsłonach czy też ciasteczka owsiane, do zrobienia w kilka minut. Z pewnością pozwoli to mile zaskoczyć naszych gości.

Już od kilkunastu tygodni prezentujemy na łamach naszego tygodnika kulinarne eksperymenty naszych czytelników.
Profesjonaliści, amatorzy, szkolne i przedszkolne zespoły kuchenne odpowiedzialne za wyżywienie minimum 100 uczniów. Wypieki, słodkości, dania wytrawne, proste i bardziej skomplikowane. Wasze zainteresowanie tą tematyką jest ogromne! Lubisz gotować? Pokaż nam siebie w kuchni!Podziel się przepisem na swoją popisową potrawę, podziel się trickami kulinarnymi, dzięki którym Twoje dania są tak pyszne. Pokaż co i w jaki sposób gotujesz! Sam, z rodziną, z przyjaciółmi? Chętnie zobaczymy Was w akcji!

Zupy, kremy, wykwintne dania, desery, przekąski - czekamy na każdy wypróbowany przepis! Nie musisz być szefem kuchni, wystarczy, że będzie pasjonatem kulinarnych eksperymentów, bo dzięki pasji niejednokrotnie można więcej, niż dzięki wyuczonej wiedzy!

Wystarczy, że prześlesz nam zdjęcia, przepis i kilka słów o pracy w kuchni. Czekamy na Wasze kulinarne wariacje, które staną się inspiracją dla innych osób!

Propozycja pani Lidii ze Zbąszynka to jajka faszerowane:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół, żółtka przełożyć do osobnej miski. Pokrojone w kostkę pieczarki grillować na patelnik (ok. 5 min). Do żółtek dodać pieczarki, pomidora, szczypiorek, majonez. Doprawić do smaku. Wypełnić białka. Udekorwać według własnego pomysłu.

Pani Anna ze Świebodzin zaproponowała dietetyczną karnawałową przekąskę w wersji fit - ciasteczka owsiane.
Szklankę płatków owsianych górskich wymieszać ze szklanką płatków owsianych błyskawicznych. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, orzechy i żurawinę. Całość wymieszać. Wbić jajko i dodać łyżkę miodu. Uformować ciastka, wyłożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut.

Julia przesłała nam przepis na burgery karnawałowe w nieco zdrowszej wersji.
Pierś z kurczaka przyprawiamy, pieczemy w piekarniku ok 20 minut. Przygotowujemy warzywa: sałatę lodową, pomidory, ogórki kiszone, kukurydzę, cebulę. Bułkę graham przecinamy na pół, wkładamy w/w składniki. Podajemy z dipem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Pan Kazimierz z Łagowa zaproponował szybką przekąskę, tzw. „krakersy z gratisem”.
Krakersy posmarować białym twarożkiem. Udekorować rzodkiewką, szczypiorkiem i pomidorem. Krakersy można przygotować w kilkunastu wersjach. Świetnie smakują z twarogiem i makrelą wędzoną oraz z twarożkiem i grillowanym kurczakiem.

Pani Danusia ze Świebodzina zdradziła nam przepis na szybką makaronową sałatkę, która dobrze smakuje na zimo i na ciepło.
Ugotować makaron świderki. Odcedzić. Do makaronu dodać kukurydzę, pokrojoną żółtą i czerwoną paprykę oraz szynkę gotowaną. Całość doprawić dipem paprykowym: 2 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany. Doprawić papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą. Całość wymieszać. Znakomicie smakuje z pieczywem czosnkowym. Podgrzane na patelni smakuje równie pysznie!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska